Om Heartsaver

”Kunsten at redde liv” startade i Danmark hösten 2012 och har sedan dess satt upp och tillgängliggjort 794 hjärtstartare för allmänheten och utbildat 6948 personer i förstahjälpen i Danmark. Nu startar vi HeartSaver Sverige som genom att samla in pengar från lokala företag har som mål att bidra till att hjärtsäkra Sverige genom tillgängliga hjärtstartare för allmänheten dygnet runt, året om! Föreningen HeartSaver samlar in pengar till hjärtstartare för att göra din ort hjärtsäker.

Hjärtstopp

I Sverige drabbas ca 10 000 personer varje år av hjärtstopp utanför sjukhusmiljön. Chansen att överleva beror på om det finns människor i närheten som kan och törs ge livräddande första hjälpen.

Även om chanserna har blivit bättre under senare år är det fortfarande bara 10 till 12 procent som överlever ett hjärtstopp. Med tidig hjärt- lungräddningar (HLR) och en hjärtstartare i närheten stiger överlevnadsprocenten markant, ända upp till 70 procent kan överleva ett hjärtstopp.

Större kunskap om första hjälpen och en större utbredning av hjärtstartare i Sverige påverkar den överlevnads statistiken positivt.

Lokala föreningar och företag

Föreningen stiftades 2017 med syftet att sätta upp flera hjärtstartare med särskilt fokus på mindre orter och idrottsföreningar.

”De mindre orterna blir ofta glömda. Samtidigt har innevånarna ofta längst till sjukhus och läkare. Även utryckningstiden för ambulanser är lång. Därför har vi som nyinstiftad förening valt att fokusera på de mindre orterna.

Målet för HeartSaver är att sätta upp fler än 500 hjärtstartare varje år.

I praktiken betyder det att HeartSaver sätter upp hjärtstartare och utomhusskåp som kommer att vara tillgänglig för ortens invånare och företag 24 timmar om dygnet året runt. Runt skåpet sitter en informationstavla med de företag på orten som varit med och gjort detta möjligt. Var med ni också!